Türkiye tercüme sektörü, tarihsel süreç içerisinde ciddi bir gelişim yaşamış ve kendini iyileştirmiştir. Sektöre önceki dönemlerde hâkim olan alaylı tercümanların etkisi gitgide azalmış ve yerlerine üniversitelerin Mütercim-Tercümanlık Bölümü’nden mezun, eğitim seviyesi yüksek tercümanlar gelmiştir. Profesyonel büroların kendi içlerinde durmaksızın uyguladığı iyileştirme politikaları sayesinde, çevirilerde yaşanılan kalite eksikliği probleminin üstesinden büyük ölçüde gelinmiştir. Ancak, fark edersiniz ki ‘büyük ölçüde’ dememizin bir sebebi vardır. Sektör her ne kadar iyileşme yolunda ilermiş olursa olsun, çeviri hizmetlerinde halen birtakım sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu durumun var olmasındaki öncelikli neden, amatör tercümanlar ve bürolar olsa da sektördeki kaliteyi arttırmanın birçok yolu bulunur. Peki, nedir bunlar?
Ne yazık ki, ülkemizde çeviri sektörünü düzenleyici kurumların sayısı fazlasıyla eksiktir. Bu durum, sektör içerisinde herkesin rahatlıkla faaliyet gösterebilmesine sebebiyet vermektedir. Hâlbuki çeviri, ciddi bir uzmanlık gerektiren alandır ve kişilerin bu durumun farkında olmaksızın sektöre giriş yapması var olan kalitenin de düşmesine neden olmaktadır. Bu durumun önüne geçilmesi için yapılması gereken ilk şey, sektöre ilişkin yasal düzenlemelerin getirilmesi ve düzenleyici kurumların oluşturulmasıdır. Tercüme büroları ve tercümanlar da getirilen bu düzenlemelere uygun olacak şekilde faaliyet göstermelidir. Bunun dışında yapılacak başka şeyler de vardır. Bürolar, kadrolarında tercümanların yanı sıra editörlerle de çalışmaya başlamalıdır. Bilindiği gibi editör, bir yazılı belge üzerindeki hataları tespit edip düzenlemesini yapan ve yayıma hazır hale getiren kişilerdir. Çeviri metinlerinin bu kişilerce son bir kez kontrol edilip sonrasında müşteriye teslim edilmesi, sektörün kalitesini arttıracak önemli bir faktördür.
Tercüme sektörünün kalitesini arttırmanın yolları başlığı altında söylenebilecek son şey ise, bu alanda çalışma yürüten büroların değişime açık olması ve bunlara ayak uydurabilmesidir. Teknolojik gelişmeler sürekli olarak takip edilmelidir.